středa 26. března 2014

Králova řeč

Od dětství miluji divadlo. Nepamatuji si přesně divadelní představení, na které mě vzala maminka poprvé, ale u nás na vesnici jsme měli ochotnický spolek a ten měl repertoár plný pohádek. Když jsem trochu povyrostla brávala mě maminka do divadla na muzikály a operety. Asi proto operetu miluji dodnes. Díky divadlu jsem taky měla možnost poznat svého manžela, takže divadlo mě provází celým mým životem. Pár let jsme měli pauzu a nebyla příležitost zajet si do divadla, proto užívám možnosti a když mě něco zaujme, jsem ráda, že můžu jet. Před časem jsem zjistila, že se zase chystá zájezd a tentokrát do Mahenova divadla v Brně na divadelní hru Davida Seidlera Králova řeč. Film jsem viděla loni v době mezi vánočními svátky a moc se mi líbil. Proto jsem chtěla vidět hru v divadle. Už herecké obsazení prozrazovalo, že může jít o nádherný zážitek. V roli krále Jiřího VI. se objevil Martin Sláma (mohli jste ho vidět v Četnických humoreskách jako strážníka Karabelu) v roli logopeda exceloval Ladislav Frej. V dalších rolích se objevili další herci z Humoresek. Hra byla výborně nastudovaná a její sledování mě vtáhlo tak do děje, že jsem měla chvílemi pocit, že se mi tají až dech. Tímto zážitkem hru řadím k tomu nejlepšímu, co jsem v divadle viděla. Pokud budete mít příležitost Královu řeč vidět, určitě vám doporučuji její shlédnutí. A na závěr jednu takovou perličku, hru režíroval současný ministr obrany Martin Stropnický. Mějte krásný večer a někdy příště v divadelním okénku naschledanou. Rija

Foto jsem si půjčila z netu

7 komentářů:

  1. To já byla naposled v divadle jako dítko školou povinné..... a to bylo v minulém století:-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ajko, nikdy není pozdě zajít na něco do divadla. Já ho miluji.

      Vymazat
    2. Jaruš pravda.... jen mě to nepřinese to co ostatním, a to pak nemá smysl chodit:-)

      Vymazat
  2. Rijo, i já miluji divadlo. Královu řeč má pardubické divadlo v premiéře na konci dubna, moc se těším. Film byl skvostný, tak jsem hodně zvědavá. U nás režíruje Petr Novotný.
    Hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Brněnské divadlo uvedlu hru jako čtvrté v Evropě. Helenko, tak pak dej vědět jak se ti divadlo líbilo. Já jsem byla moc nadšená.

      Vymazat
  3. já se přiznám, že patřím u nás k ochotníkům....obnovili jsme se před rokem a půl, a zatím jsme odehráli dvě pohádky a jednoho Cimrmana, a zatím nás to všechny šíleně baví...a zdá se že i publikum. Přeju pěkný večer, Pavel

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Držím pěsti, ať nadšení vydrží co nejdéle. Moje babička a strejda byli zapálení ochotníci a hráli úžasně. Já bohužel jejich talent nezdědila.

      Vymazat