neděle 10. září 2023

Kometa

Deset dní ze září je skoro pryč. Neskutečné. Víkend byl opět nádherný, slunečný. Plány jsem měla pracovní, především kolem domku. Jenže maličko jsme je přehodnotili. V pátek odpoledne manžel povídá, že je na obloze vidět kometa. Byla objevena teprve v srpnu, japonským amatérem. Dostala jméno po něm Mishimura a viditelná bude až za nějakých 434 let. Prostě příležitost vidět něco zajímavého. Sice budíček ve 2:30, v sobotu, byl nepříjemný, ale když si řeknu, že chci, tak vstanu. Ještě v pátek jsem musela logisticky zajistit úspěšnost akce. Jezdíme totiž pozorovat na kopec, na kterém rostou vinice. Během roku to není problém, ale v době vinobraní, bych nerada řešila nějaké problémy. Naštěstí většinu vinařů znám dobře, takže jsem je mohla informovat o tom, že se v noci na kopci budeme pohybovat. I počasí nám přálo, nebyla zima. Měli jsme trochu obavy, zda kometu uvidíme, protože měla být viditelná na obzoru a právě v těch místech vychází slunce. Obloha byla nádherná. I nebe nám oznamovalo, že se blíží podzim a zima, protože už je vidět zimní souhvězdí Orion. Než se objevila kometa, tak jsme si užili východ Venuše (nebo Jitřenky) nad Pálavou. Bohužel na fotce je vidět jen hvězda, nic zajímavého. Jen tak z legrace manžel vyfotil druhou nejzářivější hvězdu v Orionu Betelgeuse. Její zvláštností je, že se předpokládá její konec. Mění se v supernovu a při výbuchu by mohla mít takový jas, jako Měsíc. Zatím je to krásná červená hvězda. Kolem půl páté jsme měli štěstí a v dalekohledu se objevila. Svou krásu nám ale ukázala, až na fotce. Pouhým okem jsme ji našli, jako pidi hvězdičku. A to jen proto, že jsme věděli, kde ji hledat. Neustále mě fascinuje to dech beroucí vesmírné divadlo. Jen naše oko není tak dokonalé, abychom mohli tu nádheru spatřit. Ta nádhera se nemůže okoukat. Když se podívám do hledáčku dalekohledu, je to jako bych se dívala do jiného světa a když se podívám na nádheru kterou odhalí fotoaparát, je to jako pohádka. Rija

                                                                        Betelgeuse




5 komentářů:

  1. Jari to jsou parádní fotografie. Přiznám se, že hvězdy fotit nedokážu. Navíc je u nás hodně světelného znečištění a musela bych jít daleko za město. O této kometě jsem vůbec neslyšela a tak dekuji za tuto reportáž. Jste moc šikovní. Přeji vám oběma mnoho dalších takových krásných "úlovků".

    OdpovědětVymazat
  2. Rijo, hezké fotky, zvlášť ta první se mi moc líbí. A obdiv za ranní (vlastně spíš noční) vstávání

    OdpovědětVymazat
  3. To jsou parádní hvězdné úlovky 👍

    OdpovědětVymazat
  4. O kometě jsem, Jaruško, slyšela, ale neviděla jsem ji. Zato onehdy ráno, než jsme jeli na výlet ( ještě za tmy ) byla pěkně vidět Venuše a srpek měsíce, jenže u nás ve městě to fotit nemá cenu.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  5. Thanks for your invaluable advice and expertise

    OdpovědětVymazat