pondělí 1. ledna 2018

Na Nový rok

Zdravím v novém roce. K začátku nového roku se vztahuje spousta pořekadel, zvyků i pranostik. Dodržujete u vás v rodině nějaká? My máme na Nový rok k obědu čočku, aby se nás v tom novém roce držely peníze :-))). Říká se taky:" Jak na Nový rok, tak po celý rok". Takže to mám taky jasné, dneska jsem se oháněla hadrem a žehličkou :-))). No a do třetice:" Na Nový rok o slepičí krok". Den se začíná prodlužovat a blíží se jaro. No jo no, ještě si chvíli počkáme, ale dnes jsem se byla projít po zahradě, jestli najdu něco nového. Čemeřice mají poupata, na vrbě začínají vykukovat kočičky, v trávníku kvetou sedmikrásky a ze země lezou sněženky. Taky jsem našla poupátko na růži. Takže jako každý rok, s příchodem nového roku se na zahrádce objevují poslové jara. Sice je ještě přikryje sníh a přijde mráz, ale to nevadí za necelé tři měsíce tu máme jaro. Tak šup šup popřemýšlet, co letos nasadit a vylepšit. Něco musím dělat, za dlouhých zimních večerů. Hezký první večer. Jdu si uvařit bylinkový čaj, na hezké sny a chvíli zápasit s jehlou a nití. Rija





4 komentáře:

  1. Rijo, taky se snažím dodržovat novoroční pranostiky. K obědu je čočková polévka a vepřový řízek. Nesmí být žádá drůbež aby nám neuletělo štěstí, králík a zvěřina aby štěstí neuteklo.
    Na Nový rok si obléknu něco nového.
    Prádlo se u nás neřešilo, protože pořád nějaké vyselo.
    To mě včera nenapadlo podívat se na čemeřici.
    Přeji ti do nového roku zdraví, štěstí a dobrou náladu.
    Alena

    OdpovědětVymazat
  2. Rijo, já dodržuji v podstatě je to prádlo. Hlídám, aby na Nový rok neviselo. Přeji pohodový nový rok.

    OdpovědětVymazat
  3. Jaruško to s tou čočkou neznám. Ale ten slepičí krok, to ano. A je to poznat, šeří se o něco později. Já, protože nerada žehlím, tak na Nový rok opravdu žehličku ne. Co kdyby mi v ruce pak zůstala po celý zbytek roku?
    Přeji ti hodně, hodně dobrý rok 2018.

    OdpovědětVymazat