pondělí 30. ledna 2012

Tajemství knih

Od dětství moc ráda čtu. K mým nejoblíbenějším dětským knihám patří Děti z Bullerbynu od Astrid Lingrenové. Tu jsem četla neustále dokola. V pozdějším věku jsem milovala knihy od Artura Ransomeho Boj o ostrov, Trosečníci z Vlaštovky a další. V dospívání mě minuly knížky od Stanislava Rudolfa (ty jsem přečetla mnohem později). Postupem času jsem se od dobrodružných a pohádkových knih dostávala k náročnějším knihám. Asi největším čtenářkým zážitkem pro mě byly dvě knihy Quo vadis? od Henrika Sïenkiewicze a Židovka z Toleda od Liona Feuchtwangera. K těm jsem se dostala náhodou na střední škole a od té doby si s chutí přečtu zajímavý historický román. Po maturitě se mi dostala do rukou kniha Consuela od George Sand. Je to velmi zvláštní kniha, se spoustou zajímavých myšlenek. Tenkrát jsem ji přečetla skoro jedním dechem. V doslovu jsem se dočetla, že existuje pokračování, ale bohužel jsem po něm pátrala marně. Před pár dny jsem si na Consuelu vzpomněla a díky odkazu od kamarádky jsem zjistila, že druhý díl u nás vyšel před válkou. Po chvilce pátrání a za pomoci další kamarádky, jsem se stala majitelkou dvoudílné knihy Hraběnka z Rudolstadtu. Takže po víc jak dvaceti letech se konečně dozvím, jak skončí pozoruhodný osud italského sirotka, kterého osud zavál až do českých zemí, přesněji na Šumavu. Už jsem začala číst Consuelu znovu, abych si příběh oživila a moc se těším až se začtu do pokračování. Krásný večer a já si jdu lehnout s knihou. Rija

7 komentářů:

  1. Jsem ráda, že jsem malou troškou mohla přispět k tvé spokojenosti :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Lehnout si s knihou? Neznám nic krásnějšího. :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Eviku, ještě jednou velké díky. Bez tvé pomoci, bych ji neměla.
    Amelie, máš pravdu. V posledních měsících nevím co je to televize, raději si večer vezmu knížku.

    OdpovědětVymazat
  4. Tuto knihu Hraběnka z Rudolstadtu také už hodně let asi 10, sháním a nikde ji nemohu sehnat, poradíte mi kde ji sehnat, nebo ji zapůjčit, moc děkuji.

    OdpovědětVymazat
  5. Já ji náhodně koupila přes internet. Zadala jsem si název knihy a vyjely mi antikvariáty a pak jsem hledala kde je prodej. Bohužel mám špatné zkušenosti s půjčováním knih a tak knihy nepůjčuji.

    OdpovědětVymazat
  6. Děkuji za odpověď, a ještě se chci zeptat jestli se jedná o jedno nebo více dílnou knihu, jak někde na internetu uvádějí?

    OdpovědětVymazat
  7. Vzhledem k tomu, že se ve většině případů jedná o výtisky z první republiky tak jsou to dva díly. Nevím jestli kniha byla vydána v pozdějších letech. Já jsem si Consuelu koupila v roce 1989 a teprve díky internetu jsem se dostala k bližším informacím ohledně vydání. Mě ty dvě knihy stály necelé tři stovky. Rok vydání je 1929.

    OdpovědětVymazat