sobota 12. srpna 2023

Den plný zážitků

Při pobytu na Vysočině jsme měli sebou i Nelinku, takže jsme museli vymyslet program uzpůsobený pro psy. Navíc se začínalo kazit počasí a měli jsme obavy, abychom nezmokli. Při prohlížení zajímavostí, jsme objevili kousek za Jindřichovým Hradcem krásnou ZOO, tak jsme se tam vypravili. Cestou jsme si udělali krátkou zastávku na zámku v Žirovnici. Původně gotický hrad byl postupně přestavěn na barokní zámek. Na nádvoří jsou zajímavé arkády s nádhernými freskami. Bohužel zatím nejsou úplně opravené, ale i tak je celé nádvoří zajímavé. Vedle zámku je budova špejcharu, která je moc hezky spravená. Žirovnice je známá výrobou perleťových knoflíků a v budově blízkého pivovaru se nachází muzeum knoflíků. Procházka nádvořím i okolím zámku nám vyšla tak akorát, protože po chvíli začali padat z nebes kapky. Přesunuli jsme se do Horní Pěny, kde je na Hrádečku zmíněná zoologická zahrada. Dozvěděli jsme se o ní úplnou náhodou a překvapilo mě, jak krásně je uspořádaná, množství zvířat a navíc většina dřevin a květin byla popsaná, takže jako bonus i malá botanická zahrada. Při vstupu spadlo pár kapek, tak jsme šli s obavami, jestli nezmokneme, ale obloha byla milostivá a nechala nás procházet mezi výběhy bez jediné kapky. U některých zvířat jsme se zastavili na delší dobu, protože i Nelu zaujala jiná zvířata a některá zvířata zase zaujala Nela. Byla to legrace pozorovat jak se snaží o kontakt. Pumu se podařilo pěkně naštvat a ještě chvíli po našem odchodu se ozýval její hrůzný křik. Nevím, jestli to vyvolala žárlivost či dostala chuť na jiné maso, než dostává, ale Nela se nenechala vyprovokovat a v klidu odkráčela k jinému výběhu. Nelu nejvíc zaujal nosál a kdyby mohl, tak proleze pletivem. Nelu zas pro změnu fascinovali surikaty a skunkové. Od jejich výběhu se nechtěla vůbec odtrhnout. Mě nejvíc zaujalo krmení lvů. Lev vyběhl z obrovskou kostí a ukázal nám, kdo je tady opravdovým králem, když rval maso z kostí. Nechtěla bych ho potkat v přírodě. Líbilo se mi i posezení u výběhu s malými opicemi, spoustou jezírek či výběhů pro želvy. Ten kdo tu ZOO tvořil musel být hodně kreativní a nápaditý. Na zpáteční cestě jsme se zastavili na skok v Kamenici nad Lipou. Obloha nevěstila nic dobrého, tak jsme si dali zmrzlinu, prošli si náměstí a nádvoří renesančního zámku. Já si odskočila do parku, podívat se na památnou lípu. V 19. století ji korunu srazil blesk. Zbývající větve jsou podepřené, protože rostou do délky a už by svou váhu neunesly. Z jedné strany mi větve připomínaly srnky:-). Odjížděli jsme a začalo pršet. U letohrádku svítilo sluníčko. Nelinka toho měla za celý den plné tlapky, tak upadla do pelíšku a usnula. Bylo ještě brzy, tak jsme se vydali na procházku po okolí. Krásnou alejí a lesem jsme přišli ke kapli sv. Kateřiny, kde se nachází pramen léčivé vody. V blízkosti jsou malé lázně. Počasí se vybralo a my si procházku užily se slunečními paprsky. Víc už se nám do pohodového dne nacpat nepodařilo:-). Rija












































2 komentáře:

  1. V Žirovnici jsme byli dneska :). Na zámku byla výstava Zahrada Vysočiny, takže se neprovádělo a všude byla spousta lidí. Jen jsme rychle proběhli zámek a okoukli vystavené gladioly.

    OdpovědětVymazat
  2. Nádherné fotografie a ta s oknem s růžičkami je přímo na výstavní. Zoologická je moc pěkná. Moc hezky jsi fotila. Díky za prima podívanou a přeji ti krásnou neděli.

    OdpovědětVymazat