neděle 27. srpna 2017

Další splněný sen

Moc vám děkuji za milá sluvka plná povzbuzení. Jsou pro mě velmi cenná. 
A i když jsem neměla psací náladu, tak jsem nezahálela. Život ubíhá svým tempem dál. Letos se nám podařilo splnit si další "sen". Od té doby, co jsme se odstěhovali na chaloupku, tak se snažíme si ji upravit k obrazu svému a vylepšujeme, každý kout. Dům byl obyvatelný i bez úprav, ale přeci jen, ne vše je komfortní. Loni se mi splnil sen v podobě nové kuchyně. Ač se to nezdá, tak je to už víc jak rok, co nám slouží a zatím jsem nenašla nic, co bych vylepšila. Letos přišel na řadu obývák. Ne, že by nebyl pohodlný, ale okna jsou orientovaná na severovýchod, takže byl hodně tmavý. Snili jsme o velkém okně plném světla a slunce. Nechali jsme vybourat díru do zdi orientované na jihozápad a vsadili francouzské okno. Nepřeji vám vidět ten binec, který při bourání 45 cm zdi vznikl. A nejen cihly a beton, ale především nano částice prachu, které během chvilky pokryly celý dům. Takže mám za sebou opět vánoční úklid v červnu. Asi z toho udělám tradici, protože je to příjemnější, než když je venku zima :-)))). Jakmile pronikly první sluneční paprsky do místnosti, začaly nám hlavou běhat otázky, jak zařídit celý pokoj. Zda vrátit původní skříňky, nebo pořídit něco nového. Zvítězila moje představa, o které sním už hezky dlouho. Toužila jsem po krásné velké knihovně, abych měla kam ukládat tu spoustu knih, které neustále kupujeme. Bohužel jsme oba stejně postiženi knihami, takže knih máme opravdu mnoho. Manžel z počátku nebyl mými představami nadšený, ale když jsem nadšeně líčila, jak to bude úžasné, tak se nechal přesvědčit k návštěvě obchodů s nábytkem. Nakonec jsme narazili na tu správnou a úžasnou knihovnu. Manžel nakonec mou představu dovedl k dokonalosti a vznikla úžasná stěna, plná knih. Myslela jsem si, kolik nebudeme mít volného místa, ale až na pár kousků je stěna plná. Máme všechny knihy po ruce a krásné zátiší s krbem a knihou v ruce, pro zimní večery. Jediné, co se nám nepodařilo sehnat, je stolek pod televizi. Výběr je sice veliký, ale žádný stole není ten pravý. První zatěžkávací zkoušku má okno za sebou. Měli jsme obavy, zda nepřijdeme o příjemný chládek v parných dnech. Naštěstí máme na okně žaluzie, takže jsme vedra přečkali skoro stejně, jako když okno nebylo. Jsme zvědaví na zimu. Nejraději mám chladnější rána, kdy se celé okno otevře a do místnosti proudí čerstvý vzduch. Krásný zbytek léta. Rija




11 komentářů:

  1. Francouzské okno je skvělé, ale knihovna...to je TOP.
    Pa pa M.

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem také knihomol, takže naprosto chápu touhu mít velkou knihovnu a ta vaše je parádní. S francouzským oknem se vstupem na zahradu jste myslím také udělali dobré rozhodnutí a za ten generální úklid to zajisté stálo. Televizní stolek dle svých představ jistě Rijo seženeš. Tak přeji příjemné zbytky léta s knihou v ruce.
    Ála

    OdpovědětVymazat
  3. Knihovna je skvělá, pěkně si to doma všechno vylepšujete :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Ta knihovna je fakt úžasná. Povedlo se vám to.

    OdpovědětVymazat
  5. To nemá chybu,krása!♥ Michaela

    OdpovědětVymazat
  6. Úžasná knihovna a francouzské okno v obýváku nemá chybu. Hezké dny.

    OdpovědětVymazat
  7. Taky jsme v průběhu let všechna okna v domě vyměnili za francouzská... je to pak úplně o něčem jiném
    Pavel

    OdpovědětVymazat
  8. Sny se mají plnit nejen o Vánocích...
    Nádherná knihovna a díky francouzskému oknu budete mít i víc světla nejen na čtení .-)
    Tak než si začnete plnit další sen, ať se najde i ta chvilka na knihu .-)
    Pěkné dny!
    evice

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj Jaruško, jsem moc ráda, že už zase píšeš. Knihovna je boží. Tak ať se Vám tam dobře odpočívá.

    OdpovědětVymazat
  10. My máme na oknech také žaluzie a vypadají dle mě lépe než záclony a závěsy. Objednali jsme si je z Pramos https://www.pramos.cz/okna/stinici-technika/interierove-zaluzie/ a manžel je na okna zadělal sám. Nic na tom nebylo. Víc práce mi dá je dva krát za ok umýt od prachu :-) .

    OdpovědětVymazat
  11. Knihovna skvělá, tu cením. Ale nemáte tam moc tmu? My máme velké francouzské okno právě kvůli tomu, aby se v obýváku dobře četlo a pracovalo. A když je světla moc, tak zatáhneme látkové žaluzie plise. Máme štěstí, že je okno pod kopcem, takže nepotřebujeme venkovní žaluzie, jinak bychom to museli řešit pravděpodobně jinak. :)

    OdpovědětVymazat