neděle 4. prosince 2022

Adventní Vídeň

Krásnou druhou adventní neděli. Venku je opět inverze, takže jako obvykle - šedivo a navíc už několikátý den fouká silný vítr. Proto jsme se s manželem rozhodli naše dny trošku rozzářit a včera po obědě vyrazili načerpat adventní atmosféru do Vídně. Cestou jsme se zastavili v Mistelbachu v nákupním centru. Dostala jsem tip, že v jednom místním obchodě mají doplňky k vánoční vesničce. Pořád mám málo figurek. Moc toho tam neměli, bylo vidět, že mají vyprodáno. Kromě lyžaře a běžkaře, jsem si vzala pohybující se scenérii s domečkem, sněhulákem a chlapcem, který dělá kouli a vánoční stánek. Ten jsem musela mít, právě kvůli medvídkovi:-). Další cesta už proběhla hladce a ještě za světla, jsme dorazili do Vídně. Parkujeme v podzemních garážích, kousek od opery. První zastávkou bylo náměstí Marie Terezie. Stačí mi dívat se na zboží, které se na stáncích nabízí. Hledala jsem medvídkové ozdoby. Na mém tradičním medvídkovém stromečku chybí ještě dvě medvědí ozdoby. Další zastávkou byli trhy u radnice. Letos byla výzdoba rozšířena o strom se srdíčky a historický kolotoč. Trošku mi atmosféru a výzdobu, kazily davy lidí. Jezdíme skoro pravidelně, ale touto dobou, se nám nestalo, že by Vídeň navštívilo tolik lidí. Nejspíš na tom má vinu Covid, který zapříčinil, že v uplynulých dvou letech trhy nebyly. Nejzajímavější atrakcí bylo jedoucí obrovské srdce, které jednou za čas projelo nad stánky. Byl to kouzelný pohled. Prošly jsme se dalšími místy, až ke katedrále sv. Štěpána. Cestou jsem si koupila pečené kaštany. Bez nich by pro mě nebyl advent:-). Pravidelně chodíme do katedrály zapálit svíčky, za všechny lidi, kteří nás opustili. Pravidelně si dávám punč u radnice, ale udělala jsem dobře, že jsem si ho tentokrát nedala. U katedrály mě zlákal Mozartův punč. Byl s kokosem a šlehačkou. Divná kombinace, ale byl vynikající. K autu jsme se vraceli přes osvětlený Hofburg. Domů jsme přijeli v půl deváté. Dala jsem si ještě procházku s Nelinkou a pak tělo uložila do vodorovné polohy. Přeci jen to byl náročný den. Zvu vás na malou procházku adventní Vídní. Poslední fotku vyfotil manžel, nedaří se mi širokoúhlé fotky a tolik světýlek stojí za to ukázat. Klidné adventní dny. Rija

























 

9 komentářů:

  1. Moc hezké, Jaru. Klidné adventní dny.

    OdpovědětVymazat
  2. Moc hezké fotografie. Videň bych ráda viděla, ale trhy, to není nic pro mě. Nemám ráda ten šrumec a davy lidí...Krásný nový týden ti přeji.

    OdpovědětVymazat
  3. Rijo, moc hezký výlet. Mám moc ráda Vánoce, výzdobu a všechny trhy a co k tomu patří. Pozdravuju, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  4. To jste měli krásný výlet.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  5. Rijo, hezké fotky vánočně osvětlené Vídně. Já se vánočním trhům dost vyhýbám - nemám ráda velké davy lidí, takže mrknout na fotky je pro mne fajn. Ty světýlkové ozdoby na poslední fotce jsou krásné.
    Měj se fajn

    OdpovědětVymazat
  6. Díky fotkám můžeme nahlédnout také Rijo. Já kvůli davům lidí již moc o vánoční trhy ve velkých městech nestojím, ale ráda se podívám :-).

    OdpovědětVymazat
  7. Jaru, Vídeň se vám povedla a jistě jste se naladili na vánoční notu. Ohledně medvídečků - to je moje oblíbené na stromek od té doby, kdy se narodila starší vnučka a mladší jsem zas kupovala houpací koníky. Máme toho spoustu.
    Říká se, že Drážďany, Vídeň a Mnichov jsou o Adventu nejvíc navštěvovaná města a tudíž davy lidí prostě buď sneseš nebo ne.
    Měj se moc hezky a těším se, že úlovky vyfotíš a dáš na blog! Pa Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  8. Jaruško, Vídeň nezklamala, je vždy moc pěkně na advent připravená. Byli jsme tam před pár lety a byl to pěkný výlet.
    Krásný adventní den. Jitka

    OdpovědětVymazat