sobota 31. října 2015

Podzim v Beskydech

Přeji krásný sobotní večer. Máme tady konec října a musím přiznat, že jeho poslední dny, byly jak vymalované. Ve čtvrtek ráno jsme s manželem vyrazili na tři dny do Beskyd. Jezdíme takto už pět let. Letos jsme jen změnili ubytování. Plán byl jasný, kromě úpravy hrobu manželových rodičů, procházka podzimní přírodou. Beskydy máme oba moc rádi. Hned ve čtvrtek za námi přijel syn a měli jsme příjemné odpoledne. V pátek ráno nás přivítal krásný slunečný den a o programu dne bylo rozhodnuto. Výšlap na nějaký kopec v okolí. Manžel tvrdil, že jsem natrénovaná ještě z Tater, tak mi to půjde samo. Vybral pomerně nenáročný terén a cílem byla Ivančena.
"Ivančena se nachází ve výšce 925 m.n.m, je to kamenná mohyla v Beskydech mezi Malchorem a Kykulkou pod vrcholem Lysé Hory. Byla postavena na památku pěti skautů, kteří byli popraveni za účast v protinacistickém odboji.

Mohylu založil 30. oddíl Junáka z Ostravy a to 6. října 1946 na památku pěti členů „Odboje slezských Junáků“, kteří byli 24. dubna 1945 popraveni v polském Těšíně na židovském hřbitově.
Mohyla je v současnosti symbolem vlastenectví, statečnosti a přátelství. Zabírá asi 40 metrů čtverečních a 195 metrů krychlových. Sahá do výšky 4 metrů. Do roku 1989 byla mohyla i symbolem odboje proti nesvobodě. V době komunismu k ní dělali pochody skauti a v době ilegálního skautingu i trempové. Pochody byly sledovány STB.

Poutě k mohyle trvají dodnes. V sobotu kolem 24. dubna tam míří skauti z celé republiky a v neděli pak trempové. Mohyla se stále rozrůstá a je složená z kamenů z různých koutů světa."
Informace jsem se dozvěděla z tabulí poblíž památníku. 
Počasí nám opravdu přálo a tak jsem si cestu užívala. Vše vonělo krásně dřevem a sluníčko a příroda vykouzlily úžasn= hry barev a světla. Procházku sice cítím v nohách ještě teď, ale byla to opravdu nádhera. Cestou zpět jsme zajeli púodívat se do Ostravy a nestačili se divit, jak se město změnilo za dobu, kdy jsme tam nebyli.
Přeji vám hezký zbytek víkendu a příjemný začátek listopadu.  Rija




















Jedno srdíčko na závěr

2 komentáře:

  1. Nádherné fotky, několikrát jsem si je na tvém blogu projela a pokochala se.
    V Beskydech bylo dnes opravdu krásné počasí (žádná inverze), takže ti věřím, že se procházka vydařila. Měj se krásně Ivana

    OdpovědětVymazat
  2. Krásné, podzim úplně miluju!:-)

    OdpovědětVymazat