pondělí 16. května 2022

Zatmění Měsíce

 Budíček pro dnešní den byl jasný 4:00. Byla jsem vzhůru už něco kolem půl. Touhle dobou se budím běžně, tak mi to nepřišlo ani tak hrozné. Vyrazili jsme kousek za vesnici. Zrovna se probouzel nový den. Ptáci nesměle pípali, v nedalekém hájku tokal bažant a na obloze se nesměle krčily poslední hvězdičky. Nebo spíš planety. Venuši a Jupiter poznám pouhým okem, Mars byl špatně vidět a Saturn jsem nenašla. Vzduch voněl a na obloze svítil Měsíc. Pohledy, jak stvořené pro mou romantickou duši. Po chvilce čekání to začalo. Kousek po kousku se Měsíc začínal ztrácet v černé tmě. Na jedné straně nesměle vystrkovalo sluníčko své paprsky a druhé straně se ztrácel Měsíc. Ten nádher ý obraz maličko pokazil mráček, který se začal roztahovat přes právě zapadající Měsíc. Začalo svítat a poslední zbytky Měsíce zmizely v začínajícím dni. Stálo to za to. Ještě jsme s Nelinkou zvládly krásnou procházku kolem rybníka, po kterém se nesměle převalovala ranní mlha. Obraz krásného dne byl dokonán. Krásně nám ten týden začal. Jen tedy odpoledne jsem neudělala nic. S knihou v zimní zahradě bylo nádherně. Další částečné zatmění bychom mohli spatřit už příští rok. Uvidíme, jestli budeme mít štěstí, jako dnes. Rija















4 komentáře:

  1. Krásné fotky. Já ani netušila, že nějaké zatmění bylo. Nicméně vám na pozorování krásně vyšlo počasi.

    OdpovědětVymazat
  2. O zatmění jsem věděla, ale výjimečně jsem ho zapsala. :-)
    A to jsem spíš nespavec.
    Tak alespoň na Tvých fotkách vidím, že zatmění bylol
    Klidný den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Jari. moc krásně jsi tento úkaz nafotila. My jsme byli po výletu, docela utahaní a tak jsem se nevzbudila, abych to nafotila. Také bych musela jít do luk, ale tentokrát jsem to zaspala. No nevadí...viděla jsem ho teď u Tebe a za to děkuji. Měj se moc pěkně.

    OdpovědětVymazat
  4. Rijo, krásné fotky. Přiznám se, že já zatmění tentokrát ani postřehla a to jsem takhle brzo vzhůru normálně. Měj pohodový den.

    OdpovědětVymazat