sobota 21. ledna 2023

Bílá sobota

Nebojte se, neblázním s velikonocemi. Dnes ráno jsem se probudila do krásného bílého dne. I u nás na jihu nasněžilo. Je to nádhera. Tentokrát jsem vstala ještě za šera. Dala jsem si rozcvičku, na čerstvém vzduchu, s koštětem a máme kolem domu čisto. Nakrmila jsem Mášu, ta se po jídle uvelebila na pohovce a dělá mrtvou kočku, abych ji náhodou nevystrčila ven. Dosypala ptáčkům do krmítka a za odměnu si uvařila kávu. Když dopiji kávu, je to znamení pro Nelinku, že se jde ven. Původně jsem si říkala, že vyrazíme později, ale teploměr se drží nad nulou, tak abychom si té nádhery užily. Trošku jsem podcenila zimní odrost Nelinky a díky tomu, že probíhala ve sněhu, za chvíli byla plná bílých kuliček a měnila se postupně v jednu velkou kouli. Prošly jsme se tedy jen kolem rybníku a Nelinka už mě táhla zpět. Venku bylo úžasné ticho. V noci už dva dny mrzne, tak se na hladině objevil tenoučký povlak ledu a na něm nádherné praskliny. Vypadalo to, jako by někdo namaloval na led pavučinky. Vesnice se teprve probouzela. Nebyl slyšet ani ptačí zpěv. Chudáčci opeřenci, byli někde schovaní. Potkala jsem dva hrdiny rána. Nejspíš to byli vrabčáci otužilci, protože zpívali jak o život. Bylo krásně uklidňující, poslouchat jak sníh křupe pod nohami. Doma jsem musela Nelinku vyčesat, protože sníh se na ni krásně přilepil. Za odměnu dostala dobrotu a spokojeně usnula. Ranní rituály má za sebou a do oběda bude klidně odpočívat. Mě odpočinek čeká až uvařím oběd a dokončím sobotní úklid. S chutí do toho a krásnou sobotu vám všem. Rija


























7 komentářů:

  1. Taky jsme se probudili do bílého rána. Ještě večer, když jsem šla ze zkoušky v loutkovém, nebylo po sněhu ani vidu, ani slechu a dnes máme tedy bohatou nadílku. Od rána padá a padá. No, nemohlo být takhle na Vánoce ! Ach jo!
    Pěkný víkend u vás!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. Rijo, pořídila jsi na procházce krásné fotky. 👍👍
    I Praha se dnes oděla do bílého hávu. Obávám se však, že to dlouho nevydrží.
    Měj prima dny.

    OdpovědětVymazat
  3. Jari to jsou moc hezké fotografie z procházky.. Nelinka je nádherná. U nás dnes celý den sněžilo a foukal vítr. Přeji Ti krásný sobotní večer a pohodovou neděli.

    OdpovědětVymazat
  4. Rijo, vypadá to u nás podobně. Nelince to moc sluší!
    Užij si neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
  5. Nasněžilo asi všude, ale bojím se, že v Praze to nebude mít dlouhého trvání. Moc se mi líbí ta fotka zasněženého bodláku.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  6. Járo, moc pěkná sobota. Líbí se mi velice fotka bodláku. Pa Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  7. Dobrý den, taky jsem se skoro lekla, co máte už s Velikonocema. Ale nedivila bych se. Nedávno jsme byli v jednom nejmenovaném obchodě a už tam mají vesele vystavené velikonoční králíčky. No, taky nás ta bílá sobota překvapila. Měli jsme naplánovanou práci na zahradě a vožení dřeva. Tak jsme to chtěli odpískat... Nakonec jsem si ale vzala o pracovní tričko s dlouhým rukávem více a šlo to. :) Grog za odměnu to zachránil. :)

    OdpovědětVymazat